Massam House

Located on the Western Hills overlooking the Hutt Valley, this new house was designed to create a home that maximised its unique and established site. Originally the site of the Pomare homestead, the brief called for a family home that would reflect the heritage of the property and create a strong link between the house and its context.

The house has been constructed over three levels to accommodate the topography of the site. The entry accesses the middle level and includes the living spaces which have been orientated to maximise their connection to the site. The kitchen and family spaces open on to large terraces that layer down to the garden, tennis court and pool. Family bedrooms are located on level one and level two with the main bedroom suite and study on level three.

The design combines traditional and contemporary forms of architecture, maximising space and light throughout the house. The design and layout of spaces allows the varied functions of family life to occur without conflict and maximises the opportunity for connection to the wonderful property.

Simplicity and consistency in use of materials, together with the strong uncomplicated form, heightens the experience of the property creating a sense of shelter in close connection with its site.