Project X

Located on the waterfront in Seatoun, Wellington, Project X consists of two contemporary houses. One house belongs to the architect owner and the other to a friend.

The houses adjoin a narrow band of reserve that connects directly onto beach and rocky foreshore to the east of Seatoun beach.

The two adjoining houses have been designed around individual private and sheltered courtyards. The courtyards then divide each house in two again providing for a range of different living options. The two houses are linked by a glazed gallery with a long polished concrete wall.

The design maximises the dramatic view whilst providing ease of access to the outside through large sliding walls of glass. Building materials are a robust low maintenance combination of pre-cast concrete and stained cedar cladding.

The functional requirements for both houses were quite different, but they both had to be flexible going foward into the future to meet the everchanging requirements of family living.

The design was to be contemporary and understated. It had to be robust and work well with the environment. Both clients were looking for an enduring work of architecture.

NZ Institute of Architects Award