Heckler House

This house is located on an elevated site west of Nelson overlooking Tasman Bay and back to Mount Arthur.

The client’s brief called for a contemporary home that maximised the site’s environment and stunning aspect. The house had to be easy to live in with a strong connection to the exterior.

The house is constructed on a single level and divided into two distinct forms which incorporate public and private areas respectively. The public spaces, including living, dining, kitchen and family areas have been arranged adjacent to each other and are largely open plan, interlinked by a gallery that forms a spine along the back of the house. The private spaces are accessed off a secondary gallery and provide more discrete and restful areas removed from the open plan environment.

The house forms a strong connection with its landscape through use of solid forms balanced with extensive use of glazing. The large floating roof which appears to hover above the plaster portals has a dual benefit of providing shade in the summer months and allowing cooling through the clerestorey windows.

NZ Institute of Architects award